Trafiğe çıkacak olan motorlu ve motorsuz araçların trafiğe çıkabilecek düzeyde teknik yeterlilik, trafik ve yolcu güvenliğine sahip olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla belirli periyotlarda yapılan kontrollere araç muayenesi denir.

Kanuni Düzenleme

Karayolları Trafik Kanunu md.34:’Trafiğe çıkarılacak motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığı ekonomik yapıları da, dikkate alınmak suretiyle belirli zamanlarda muayene edilerek tespit edilir.’’

Muayene Zorunlu Mu?

KTK md.34 gereğince araçların trafiğe çıkmadan önce araç muayenesi yaptırması zorunludur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkmanın cezası 2024 yılı itibariyle 1.507,00 TL’dir.

Genel Bilgiler

Aracınızın muayene tarihinin gelip gelmediğini, araç ruhsatından öğrenebilirsiniz. Araç ruhsatlarında son muayene geçerlilik tarihi olarak belirtilen tarihten itibaren en geç 15 (on beş) gün içerisinde muayenenizi yenilemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde muayene tarihini geçirdiğiniz her gün için muayene ücretine gecikme zammı uygulanmaktadır.

Tüm araçların muayene süresi aynı değildir. Aracın kullanım şekline göre muayene süresi farklılık göstermektedir. Araç sıfır alınmış olması halinde otomobiller ilk 3 yılın sonunda, kamyonetler ise ilk yılın sonunda muayene yaptırmaları gerekmektedir. Yine araç sıfır olmaması durumunda otomobiller her 2 yılda bir muayeneyi yenilemesi gerekmektedir. Kamyonetler ise her yıl muayeneyi yenilemesi gerekmektedir.

Araç muayenesi yapılmasında yetkili ve görevli tek kuruluş TÜVTÜRK’tür. TÜVTÜRK’ün ülkemiz çapında tüm illerde muayene istasyonu bulunmaktadır. TÜVTÜRK’ün resmi sitesinden randevu alındıktan sonra muayene istasyonuna gidilmesi gerekmektedir.

Araç muayenesi esnasında emniyet kemerleri, farlar, ilk yardım çantası, yangın tüpü, cam silecekleri, sis farları, farların ışık açısı, araç alt kontrolü vs. birçok kontrol yapılmaktadır. Araçta yapılan kontroller neticesinde, bir veya birden fazla eksiklik tespit edilmiş olması halinde eksikliklerin giderilmesi amacıyla 1 aylık süre verilmektedir.

Faydaları

1)Muayenenin düzenli olarak yaptırılmasıyla birlikte olağan trafik uygulamalarında muayene yaptırılmasının unutulması sebebiyle idari yaptırıma maruz kalınmasını önlemektedir.

2)Aracınızda yapılan kontroller sayesinde farkında olunmayan ve tamir gerektiren işlemlerle ilgili tarafınıza bilgi vererek trafiğin ve ailenizin güvenliğini sağlamaktadır.