Gayrimenkul sahibi olan satıcı ile alıcı arasında ileri bir tarihte ve taraflar arasında belirlenen koşullarda taşınmaz devrinin taahhüt edildiği sözleşmeye, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi denir.
Geçerlilik Şartları
1) Sözleşmenin noter huzurunda düzenlenmesi gerekiyor. Önceden düzenlenmiş sözleşmenin noterden onaylanması halinde sözleşme geçersiz olur.
2) Noter huzurunda düzenlenen sözleşmenin, tapuya şerh edilmesi halinde hem taraflar hem üçüncü kişiler açısından sonuç doğurur. Ancak sözleşme tapuya şerh edilmezse taşınmaz üçüncü kişi tarafından iktisap edilebilir.
Emsal Karar
Yargıtay Genel Kurulu’nun 2017/2618 E. ve 2020/184 K. sayılı kararı: ‘’Uyuşmazlık; resmi şekil şartına uyulmadığından geçersiz olan taşınmaz satış sözleşmesinde, edimlerini tümüyle ifa eden alıcının, edimini ifa etmeyen davalı satıcıdan taşınmazın rayiç değerini isteyip isteyemeyeceği, bu bağlamda davalının sözleşmenin geçersizliğine dayanarak rayiç bedeli ödemekten kaçınmasının hakkın kötüye kullanılması yasağına aykırı olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Geçersiz sözleşmenin varlığı hâlinde kural olarak taraflar sözleşmenin ifasını ya da ifa karşılığını isteyemezler ise de sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde aldıklarını iade ile yükümlüdürler.’’
Sebepsiz Zenginleşme
Sebepsiz zenginleşme veya haksız zenginleşme, bir kimsenin malvarlığında haklı bir nedene dayanmaksızın zenginleşme meydana gelirken alıcı tarafın malvarlığında azalma meydana gelmesi halinde sebepsiz zenginleşme söz konusu olmaktadır.
Taraflar arasında akdedilen adi yazılı taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, resmi şekil şartına uyulmadan yapılmış olması sebebiyle geçersiz kalmaktadır. Geçersiz sözleşmeye istinaden satıcıya ödemeler gerçekleştiren alıcı, sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde alacaklarını talep etme hakkına sahiptir.
İşbu makale konusunda yapılan taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçersiz olması durumunda alıcı tarafın satıcıya ödemiş olduğu tutar, satıcının zenginleşmesine; alıcının ise malvarlığında azalmaya sebebiyet vermektedir.