Bina ve siteler, toplu yaşam alanları olmasıyla birlikte, toplu yaşamın vermiş olduğu birtakım problemleri beraberinde getirmektedir. Bunlardan birisi de gürültüdür. Gürültü özellikli çocuklu ailelerde çokça şikâyet edilen durumdur. Gürültü oluşumuna karşı gerekli önlemin alınmaması durumunda idari ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.
Kanuni Düzenleme
Kat Mülkiyeti Kanunu md.18: "Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler”
Türk Ceza Kanunu md.123: ‘’Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.’’
Kabahatler Kanunu md.36: ‘’Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.’’
Yaptırım
Gürültü kirliliğine sebep olan komşunun, şikâyet edilmesi halinde 2024 yılı itibariyle 7.667,00 TL idari yaptırım uygulanacaktır. Gürültünün kaynağı bir işletme olması halinde, gürültü yapan işletmeye 77.372,00 TL idari yaptırım uygulanmaktadır. Son olarak gürültünün kaynağının, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü olması halinde 232.264,00 TL idari yaptırım uygulanmaktadır.
İspat
Çevre Kanunu uyarınca yüksek bir sesin, gürültü olarak kabul edilebilmesi için desibel ölçümü yapılması gerekmektedir. Bu ölçüm neticesinde tespit edilen desibel, yönetmeliklerde belirlenen sınırın üstünde olması halinde, gürültü yapan kişi veya işletmeye, gürültü kirliliği sebebiyle idari yaptırım uygulanabilecektir.
Kabahatler Kanunu Gereği Yaptırım
Kabahatler Kanunu hükümlerine göre başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 977,00 TL idarî para cezası verilir. Gürültünün kaynağı bir işletme ise 21.176,00 TL ile 106.229,00 TL arasında bir cezai işlem uygulanır. Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanması için desibel ölçümüne gerek yoktur. Şikâyet sonrasında polis ya da zabıta gürültüyü tespit ederek ceza kesebilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Emniyet Genel Müdürlüğü, gürültü suçuna ilişkin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde yürürlüğe konulan Çevresel Gürültünün Her ne surette olursa olsun mesken içinde ve dışında gürültü seviyesi 65 desibelden yüksek olamayacaktır.
Ev içinde motorlu aletler, matkap gibi araç ve aletler yönetmelik kapsamında gün içerisinde 19.00 ile 07.00 saatleri arasında kullanılamayacaktır.
En az 350 metre mesafede mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı veya benzeri araçların 19.00 - 07.00 saatleri arasında çalıştırılması veya çalıştırılmasına izin verilmesi yasaktır.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. maddesi gereğince sulh mahkemesi hakimi tarafından gürültücü ev sahibinin veya kiracının uyarılması ve uyarıya uymaması halinde, para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Para cezası dışında gürültücü komşu, şikâyet edenin başlangıçta ödemiş olduğu avukatlık, dava masrafları dışında şikâyet edenin kişilik haklarına müdahale ettiği için manevi tazminat da ödemek zorunda kalabilir.