İcra ve iflas dairesi görevlilerinin yapmış olduğu işlemlerin hukuka aykırılık oluşturması durumu söz konusu olabilmektedir. İcra ve iflas dairesi görevlilerinin sorumluluğu, hukuki, cezai ve disiplin sorumluluğu olmak üzere üç şekilde söz konusu olabilir.

İcra dosyasının borçlusuna usulüne uygun olarak ödeme emri tebliğ edilmemiş olduğu halde takibin kesinleştirilmesi bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Kanuni Düzenleme ve Emsal Karar

İİK md.5: ‘’İcra ve İflas Dairesi görevlilerinin kusurlarından doğan tazminat davaları, ancak idare aleyhine açılabilir. Devletin, zararın meydana gelmesinde kusuru bulunan görevlilere rücu hakkı saklıdır. Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır.’’

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin 2015/1443 E. ve 2015/5163 K. sayılı kararı:’Dava dilekçesinde, ortaklığın satış suretiyle giderilmesi kararının infazı için satış memurunun görevlendirildiği; davacının, ihaleye çıkarılan taşınmazı satın aldığı; ancak, taşınmazın gerçek yüzölçümü ile tapu ve satış ilanında yer alan miktarın farklı olduğunun ortaya çıktığı; bunun da İİK'nun 5. maddesi uyarınca sorumluluğu gerektirdiği ileri sürülerek, maddi tazminat isteminde bulunulmuştur. Mahkemece, satış memurunun İİK'nun 5. maddesi kapsamında bulunmadığı gerekçesiyle yazılı biçimde karar verilmiştir. Ortaklığın satış suretiyle giderilmesi kararları, İİK hükümleri uyarınca yerine getirilmektedir. Satış memuru da İİK'nun 5. maddesi anlamında icra dairesi görevlisi konumundadır. Şu durumda, uyuşmazlığın esasının çözümlenmesi gerekir.’’

Dava Şartları

1)Hukuka Aykırı Fiil: İcra ve iflas dairesi görevlisinin hukuka aykırı bir fiili bulunması gerekir.

2)Kusur: İcra ve iflas dairesi görevlisinin kusurlu olarak hareket etmesi gerekir.

3)Zarar: İcra ve iflas dairesi görevlisinin hukuka aykırı ve kusurlu fiili neticesinde zarar meydana gelmesi gerekmektedir.

4)İlliyet Bağı: İcra ve iflas dairesi görevlisinin kusurlu ve hukuka aykırı bir fiil ile zarar arasında nedensellik bağının bulunması gerekmektedir.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Tazminat davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise, hukuka aykırı işlemin yapıldığı yer, zarar görenin yerleşim yeri, Adalet Bakanlığı’nın bulunduğu yer veya zararın meydana geldiği yer veya gelme ihtimalinin bulunduğu yer mahkemesidir.

Zamanaşımı

Tazminat davası, zarar görenin zararı öğrendiği günden itibaren bir yıl ve her halde zararı doğuran fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren on sene geçmesiyle zamanaşımına uğrar.