Ana gayrimenkullerin zeminleri genel olarak işyeri/dükkan olarak inşa edilir. Ana gayrimenkulün yönetim planında dükkânların ön kısmının tente ile kapatılmasının yasal olup olmadığı konusunu ele alacağız.
Kanuni Düzenleme
Kat Mülkiyeti Kanunu md.4: ‘’Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar…’’
Tente Yasal Mı?
Tente yaptıracak olan işyeri/dükkân işletmecisinin, ana gayrimenkulün yönetim planını incelemesi gerekmektedir. Yönetim planında dükkânın ön kısmının ne şekilde kullanılacağına ilişkin bir düzenleme bulunmaması halinde KMK md.4 halinde ortak alan olarak kabul edilir.
Ortak alanın kat malikleri yönetim kurulu kararı alınmaksızın kullanılması halinde KMK md.4’e aykırılık teşkil edecektir. Bu sebeple bina veya site yönetiminden talepte bulunması ve bu yönde karar alınmasını talep etmesi gerekmektedir.
Gerekli Çoğunluk
Dükkanın ön kısmına tente takılabilmesi için kat malikleri yönetim kurulunun 4/5 oy çoğunluğuyla karar alınması gerekmektedir. Aksi takdirde oy çoğunluğu sağlanmaksızın alınan kararlar geçersiz olacaktır.
Yargı Yolu
KMK md.19 gereğince ortak yerlerin izin alınmaksızın veya gerekli oy çoğunluğu sağlanmaksızın kullanılması halinde bu durum ortak alana müdahale olarak değerlendirilir. Bu durumda her bir kat maliki, tentenin kaldırılması ve eski hale getirilmesi davası açılabilir. Bu dava ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemelerinde açılabilmektedir.