Günümüzde apartmanların giriş katları işyeri olarak inşa edilmektedir. İşyerleri ise gelir elde edilmesi amacıyla kiraya verilmektedir. İşyeri ile yol arasında kalan kısma ise gerek bina sakinleri gerek üçüncü kişiler bu kısma araçlarını park edebilmektedir. İşletme sahipleri araçların işyeri önüne park edilmesinden şikâyetçi olmaktadırlar. Bugünkü yazımız ile işyeri önüne park edilen araçlar ele alınacaktır.

İşyeri Tapusunun Sınırları

İşyerinin önüne araçların park edilmesinin yasal olup olmadığının belirlenmesi için işyeri tapusunun incelenmesi gerekmektedir. İşyerinin tapusunda belirtilen sınırlar, işyerinin önündeki alanı kapsaması halinde, araç park edilip edilemeyeceğinin kararını işveren belirleyecektir.

Bu durumda işyeri sahibi araçlarını park eden apartman yönetimine ihtarname keşide edebilir. Araç park edilmemesi için gerekli uyarılarda bulunulduğu halde araç park edilmeye devam edilmeye devam edilmesi durumunda kolluk kuvvetlerine şikâyette bulunulabilir.

Tapunun İşyerinin Önünü Kapsamaması

İşyeri önünün tapu sınırları içerisine girmemesi halinde sokak veya kaldırım olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Sokaklar kamu malıdır. Bu durumda araç park edilen bölümde park edilemez yasağı bulunmaması halinde sokaklara araç park etmeyi engelleyecek yasal bir engel bulunmamaktadır. İşyeri sahipleri park edilemez yasağı bulunmaması halinde hiçbir şekilde şikâyette bulunamazlar.

Kaldırıma Park Yasağı

KTK md.61/I-a:’Taşıt yolu üzerinde; a) Duraklamanın yasaklandığı yerlerde’’

Her ne kadar sokaklarda park yasağı olmayan yerlerde araç park edilmesi yasal olsa da kaldırıma araç park edilmesi yasaktır. KTK 61. maddesi park etmenin yasak olduğu yerler ve haller başlığı altında bu yasak hüküm altına alınmıştır. 2024 yılı itibariyle kaldırıma park yapılması halinde 690 TL idari para cezası ,uygulanmaktadır.