09.11.2023 tarihli Resmi Gazete’yle ‘’Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ yayınlanmıştır.

Önemli Değişiklikler

1) Kentsel Dönüşüm Karar Yeter Sayısı:

Değişiklikten önce kentsel dönüşüm kararı için hak sahiplerinin en az üçte iki çoğunluğu aranmaktaydı ancak değişiklikle beraber hak sahiplerinin salt çoğunluğunun kararı yeterli olacaktır.

2) Yıkım Süreci

2.1) Tahliye ve yıkım için tek bildirim yapılması suretiyle, 90 günlük süre tanınacaktır.

2.2) Yapının risk tespiti yapılmasının engellenmesi halinde, yetkililerin yazılı izniyle çilingir marifetiyle yapı açtırılabilecektir.

2.3) Riskli yapıların tahliyesinin engellenmesi halinde kolluk kuvvetleri müdahale edebilecektir.

2.4) Riskli yapı tespiti Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından da yapılabilecektir.

3) Mali Yardım:

Kentsel dönüşüm maliyetlerinin azaltılması amacıyla hak sahiplerine kira yardımına ek olarak yapı yardımı da yapılacaktır.

4) Tebligat:

Riskli yapının tespit edilmesi halinde tespit tutanağı yapıya asılacak, maliklere e-devlet üzerinden bildirim yapılacak ve muhtarlıklarca 15 gün süreyle ilan edilecektir.

5) Resen Tespit:

Riskli yapı dönüşümü Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idare tarafından resen yapılabilecektir.

6) İtiraz:

Onaylanan imar ve parselasyon planları ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 15 gün süreyle ilan edilir. İlan süresi içinde planlara itiraz, ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yapılır. İtirazlar 5 gün içerisinde karara bağlanır ve karar kesindir.

7) Kentsel Dönüşüm Masrafı:

Riskli yapı tespiti, tahliye, yıktırma, yapım gibi masraflar hisseleri oranında mülk sahiplerinden alınacaktır.

8) Ortaklığın Giderilmesi Davası:

Afet riski kapsamında yıktırılan yapılardan sonra arsa haline gelen taşınmaz hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.