Kocanın, kadına karşılıksız olarak, belirli bir mal vermeyi veya para ödemeyi taahhüt ettiği yazılı sözleşmeye mehir senedi denir.
Kanuni Düzenleme ve Emsal Karar
Türk Borçlar Kanunu md.288: ‘’Bağışlama sözü vermenin geçerliliği, bu sözleşmenin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.’’
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’nin 2010/9242 E. ve 2010/10342 K. sayılı kararı: ‘’Evlenme sözleşmesi sırasında karı kocadan biri diğerine bir mal veya para verebileceği gibi vermeyi vaad edip bir süre erteleyebilir. Mehir sözleşmeleri bugün için de geçerlidir. Mehri müeccel, ileriye yönelik bir bağışlama vaadidir. Koca dışında üçüncü bir kişinin de bağışlama vaadi geçerlidir. Ancak, bu durum üçüncü kişi yararına borç altına girme olmayıp, bağışlama vaadidir. Bağışlama vaadinin geçerliliği, yazılı olma koşuluna bağlı olduğundan davacının çekişmeli taşınmazı davalıya mehir olarak verip, mehir senedi olarak imzalanan adi yazılı sözleşme ile taşınmazın mülkiyeti davalıya intikal etmiştir.’’
Hukuki Nitelik
Bağışlama vaadi, bağışlayana, karşılıksız bir kazandırma yapmayı yükleyen yazılı sözleşme türüdür. Mehir senedi de kocanın, kadına karşılıksız olarak kazandırma yapmayı taahhüt etmesi sebebiyle bağışlama vaadi olarak nitelendirilebilir.
Geçerlilik Şartları
1)Tarafların fiili ehliyeti bulunması,
2)Sözleşmenin yazılı olarak yapılması,
3)Kamu düzenine aykırılık oluşturmaması,
4)Bağış konusunun belirli veya belirlenebilir olmalıdır.
Taşınmazlar Açısından Sonuç
Bir taşınmazın veya taşınmazın aynına ilişkin bir hakkın bağışlanabilmesi için bağışlama vaadi sözleşmesi resmi olarak yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla mehir senedinde taşınmaz veya taşınmazın aynına ilişkin vaat bulunması halinde bu senet resmi olarak yapılması zorunludur.
Kadının Boşanması Halinde Mehir
Kadın nikâh akdinin kurulmasıyla mehir alacağına hak kazanmaktadır. Mehir sözleşmesi, bağışlama vaadi niteliğinde olması sebebiyle, evlilik birliği boşanma ile sona erdirilse dahi kadın mehir senedine istinaden alacak davası ikame ederek, vaat edilen alacağını kocadan talep edebilir.