Miras bırakanın, ölümünden sonra terekesinin hangi koşullarda, kimlere ve ne şekilde dağıtılacağına ilişkin yapılan hukuki düzenlemeye miras sözleşmesi denir. Bu sözleşme, miras bırakan ile mirasçı veya üçüncü kişi arasında akdedilir.
2)Amaç
Miras sözleşmesi düzenlenmesinin amacı, miras bırakanın vefatından sonra mirasçılar arasında meydana gelebilecek olası uyuşmazlıkların önüne geçmek ve terekenin adil bir şekilde dağıtımının sağlanmasıdır.
3)Kanuni Düzenleme ve Emsal Karar
TMK md.545: ‘’Miras sözleşmesinin geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir.
Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.’’
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin 2016/3068 E. ve 2017/3028 K. sayılı kararı: ‘’Dava ve talep, miras payının devrine dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Yazılı olmak koşuluyla miras ortaklığına dahil bir taşınmazdaki miras payının mirasçılar arasında devri için yapılan sözleşmeler geçerlidir (4721 sayılı TMK m.677). Davanın dayanağı olan 22.09.2006 tarihli adi yazılı sözleşme incelendiğinde; sözleşmede, anılan davalının, murisin mirasındaki tüm hakları için 60.000 TL aldığının belirtildiği görülmektedir. Bu durumda, 22.09.2006 tarihli, davalı Selime Hantal imzasını taşıyan sözleşmenin TMK'nın 677. maddesi uyarınca geçerli bir miras payının devri sözleşmesi olduğunun kabulü gerekir. Mahkemece geçerli olan ve miras payının devri niteliğinde olan sözleşmeye değer verilerek davalı Selime Hantal yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekir.’’
4)Türleri
4.1)Olumlu Miras Sözleşmesi: Miras bırakanın, sözleşmenin karşı tarafını mirasçı olarak ataması veya karşı tarafa belirli mal bırakması şeklinde düzenlenen sözleşmedir.
4.2)Olumsuz Miras Sözleşmesi: Miras bırakanın, mirasçısına kararlaştırılan bir bedeli ödemesi suretiyle, mirasçısının mirastan feragat etmesi şeklinde düzenlenen sözleşmedir.
5)Şekil Şartı
Miras sözleşmesi noter huzurunda yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Adi yazılı veya sözlü olarak yapılan miras sözleşmeleri geçerli değildir. Ayrıca miras sözleşmesi kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olması sebebiyle temsilci vasıtasıyla gerçekleşmesi mümkün değildir.
6)Geçerliliği
Miras sözleşmesi, miras bırakanın ölümüyle hüküm ve sonuçlarını doğurur. Miras bırakan ölmeden önce uygulama alanı bulmaz.