Konut ya da gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişilerin finansman sağlayabilmek amacıyla başvurmuş olduğu kredi türüne mortgage kredisi denir. Mortgage kredisi, banka veya kredi kuruluşları tarafından sağlanan finans türüdür. Mortgage, ipotekli satış, rehinli satış veya tutsat anlamlarına gelmektedir.

Türkiye’de Var Mı

Mortgage sistemi Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’de bu sistem 2007 yılında yürürlüğe girmiştir.

Mortgage Kredisi Kullanım Şartları

Mortgage kredisi başvurusu için talep edilen belgeler, bankadan bankaya ve kuruluştan kuruluşa değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak talep edilen belgeler: 

1) Üst yaş sınırı bankadan bankaya değişmekle birlikte genel olarak 18 – 70 yaş aralığında olmak,

2) Kredi talep eden kişinin, kredi notunun talep ettiği finansman tutarının gerektirdiği kadar yüksek olması,

3) Gelir düzeyinin talep edilen finansman tutarına uygun olması ve gelirini bordro ile belgeleyebilmesi,

4) İnşaatı bitmemiş evler için projenin neredeyse %80’inin tamamlanmış olması,

5) Finansman talep edilen taşınmaz hakkında ekspertiz tarafından olumlu değerlendirme yapılması,

6) İpotek gösterilecek olan taşınmazın tapusu,

7) Listede yer almayan ancak banka veya kredi kuruluşları tarafından talep edilen diğer belgeler.

Mortgage ve Konut Kredisi Arasındaki Farklar

1) Mortgage kredisinin vade tarihi 10 yıldan 30 yıla kadar kararlaştırılabilir. Konut kredisi ise BDDK tarafından yapılan düzenlemeler sebebiyle vade tarihi 10 yıla kadar kararlaştırılabilmektedir.

2) Mortgage kredisine sabit veya değişken oranlı faizler uygulanabilir. Konut kredisi ise ancak sabit faiz oranı ile kullandırılmaktadır.

3) Mortgage kredisinde taksitlerin ödenmesinde gecikme olması halinde, banka veya kredi kuruluşunun icra takibi başlatma veya kalan kredi borcunun tamamını talep etme hakkı bulunmaktadır. Konut kredisinde ise taksitlerin ödenmesinde gecikme olması halinde yapılandırma yoluna gidilebilmektedir.