Günümüzde sıkça yaşanılan sorunlardan biri de apartman ve sitelerdeki ortak alanların bir kişi tarafından işgal edilmesidir. Ortak alanın işgali eşya bırakmak olabileceği gibi tadilat, inşa yapılması şeklinde de ortaya çıkabilir. Ortak bahçeye bir kat malikinin kamelya yapması, bahçenin otopark olarak kullanılması, otopark olan alana eski ve tozlu eşyaların konulması, merdiven boşluklarına kapı önlerine ayakkabı bırakılması ortak alanların işgalidir. Apartman boşluklarına eşya bırakılması diğer kat maliklerinin geçişini engelleyerek ortak alanları işgal etmektedir. Aynı zamanda ortak alanlara eşya konulması Kat Mülkiyeti Kanuna da aykırılık teşkil etmektedir.

Kanuni Düzenleme

TMK md.683: “Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir”

El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men’i) Davası

1) Bir kişinin malik olduğu mal üzerinde bir başkasının haksız bir saldırısının bulunması, o mal üzerindeki hakların kullanımının engellenmesi durumunu gideren hukuki yola el atmanın önlenmesi, eski adıyla müdahalenin men’i, denir.

2) Davanın açılması için gerekli olan şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

2.a) Haksız bir müdahalenin olması,

2.b) Müdahalenin devam ediyor olması,

2.c) Davacının mülkiyet hakkını ispat etmesi.

Davacı ve İspat Yükümlülüğü

1) Davayı açacak olan kişinin mülkiyet hak ve yetkilerine sahip olması gerekmektedir. Bu nedenlerle bu dava malik ya da malik gibi hareket eden intifa hakkı sahibi tarafından da açılabilir. Yönetici ancak kat malikiyse bu davayı açabilir. Ancak kat maliki olmayan bir yöneticinin diğer malikler tarafından davayı açması isteniyorsa kendisine özel yetki verilmesi gerekir.

2) Davacı dava konusu şeyin maliki ya da sınırlı ayni hak sahibi olduğu ve mülkiyet ya da sınırlı ayni hakkına dayalı müdahalede bulunulduğunu ispatla yükümlüdür. Davalı ise davacının malik olmadığını ya da davacının mülkiyet hakkına müdahalede bulunmadığını, müdahalesinin sona erdiğini ispat ederek, davanın reddini sağlayabilir.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

El atmanın önlenmesi davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise dava konusu taşınmazın bulunduğu yer mahkemeleridir.