Taşınmazın maliki ile alıcı taraf arasında yapılacak olan taşınmaz satış işleminin ileri bir tarihte gerçekleşmesi yönünde tanzim edilen sözleşmeye taşınmaz satış vaadi sözleşmesi denir.

Kanuni Düzenleme ve Emsal Karar

TBK md.237/I-II: ‘’Taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır.

Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz.’’

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’nin 2010/3446 E. ve 2010/4877 K. sayılı kararı:’Davada dayanılan taşınmaz satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilmediğinden davacı üçüncü kişilere karşı güçlendirilmiş hak iddiasında bulunamaz. Başka bir deyişle hukuki duruma aleniyet kazandırılmadığından taşınmaz satış vaadi sözleşmesinden kaynaklanan haklar üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilir hale gelmemiştir.’’

Geçerlilik Şartları

1)Satıcı ve alıcının irade beyanı açıkça sözleşmede yer alması gerekmektedir.

2)Sözleşme noter aracılığıyla düzenleme şeklinde yapılmalıdır.

3)Noterde düzenleme şeklinde tanzim edilen sözleşme tapuya şerh edilmesi gerekmektedir.

Satıcının Ölümü

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin gereği ifa edilemeden vaatte bulunan satıcının ölümü halinde, sözleşmeden doğan haklar olduğu gibi mirasçılara intikal etmektedir.

Mirasçıların Durumu

Taşınmaza paylı mülkiyet ile sahip olan mirasçılar açısından her mirasçı kendi payını taşınmaz satış vaadi sözleşmesine konu edebilir. Elbirliğiyle mülkiyet halinde mirasçılar, taşınmaz sözleşmeye konu edilebilir ancak devir yapılabilmesi için tarafların elbirliğiyle mülkiyeti sona erdirmeleri gerekmektedir.

Yargı Yolu

Sözleşmede belirlenen şartların gerçekleşmesinin akabinde satış talep eden alıcının, talebi satıcıya iletmesine rağmen taşınmazın satış işlemi gerçekleşmemesi halinde, taşınmazın bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemelerinde tapu iptal ve tescil davası açılabilir.

Yine taşınmaz satış vaadinin tapuya şerh edilmemesi halinde, satıcı taşınmazı üçüncü bir kişiye satabilir. Bu durumda sözleşmenin gereğini ifa etmeyen satıcıya karşı tazminat davası açılabilir.