Apartmanda bulunan ortak yerlerin amacına uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Ortak alanlardan biri de yangın merdivenleridir. Yangın merdivenlerinin yapılmasındaki amaç, bina veya sitede yangın çıkması halinde, kat maliklerinin en kısa sürede tahliye edilmesidir.
Kanuni Düzenleme
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik md.1: ‘’Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.’’
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik md.124 - 125: ‘’Yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden; kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip veya yöneticiler sorumludur.
Çalışma saatleri içinde görevli sayısına ve binadaki en büyük amirin takdirine göre, binanın her katı, bölümü veya tamamı için görevliler arasından yangın güvenliği sorumlusu seçilir. Sorumlu, çalışma saatinin başlangıcından bitimine kadar sorumlu olduğu bölümde, yangına karşı korunma önlemlerini kontrol etmek ve aldırmakla yükümlüdür. Kat mülkiyetine tabi olan binalarda bu sorumluluğu bina yöneticisi üstlenir.’’
Uyarıcı Tabela
Yönetici kimseden yetki almadan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında yasaklayıcı tabelaları asabilir, ortak alanlar için uygun adette yangın tüplerini satın alabilir.
Yine yönetici tedbir olarak apartman veya site girişine yangın merdivenlerine eşya koyulmaması ve yangın tüplerinin kullanımına ilişkin talimat niteliğinde yazılar asabilir.
Yönetici ve Kat Maliklerinin Sorumluluğu
Yangın kaçışlarını kapatan, eşya koyan, yangın kapılarının açık kalmasına sebep olan kat maliklerinin kişisel cezai sorumlulukları vardır. Bu konularda görev ve sorumluluk bina yöneticisinde olduğundan zabıta veya itfaiyeye yapacağınız şikâyetler sonuçsuz kalacaktır. Önlemleri almaktan, eşyaları uzaklaştırmaktan bina yöneticisi sorumludur. Bina yöneticileri bu görevlerini yaparken genel kurul kararı almak için zorunlu olmadıkları gibi ortak yerlerdeki eşyaları uzaklaştırmak için bir mahkeme kararına da ihtiyaçları yoktur.