Bina ve sitelerin olası yangın çıkması durumuna karşı tedbir alınması gerekmektedir. Önceki makalemizde yangın merdivenlerine eşya koyulmaması ve kitlenmemesine ilişkin açıklamalarda bulunmuştuk. Bu makalemizde de yangın tüplerinin kontrol ve bakımlarına ilişkin açıklamalarda bulunacağız.

Kanuni Düzenleme

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik md.53:’Binaların yangın bakımından kritik özellikler gösteren kazan daireleri, yakıt depoları, sobalar ve bacalar, sığınaklar, otoparklar, mutfaklar, çatılar, asansörler, yıldırımdan korunma tesisatı, transformatör ve jeneratör gibi kısımlarda alınacak tedbirler bu Kısımda gösterilmiştir.

Birinci fıkrada belirtilen yerlere yanıcı madde atılması veya depolanması yasaktır. Bu yerlerin belirli aralıklarla temizlenmesi şart olup, bina sahibi veya yöneticisi bunu sağlamakla mükelleftir.’’

Yangın Tüpü Miktarı

Apartman ve sitelerde bulundurulması gereken yangın tüpü sayısı ve yangın tüpü ağırlığı yangın söndürme tüpünün bulundurulacağı yerin durum ve risklerine göre belirlenmektedir.

Her bağımsız alan için en az 1 adet olmak üzere, 200 m² alan için 1 adet ilave 6 KG yangın söndürme tüpü kullanılmalıdır.

Bakım ve Kontrol

Uzun yıllar kullanım ihtiyacı duyulmayan yangın tüplerinin kontrolleri, belirli aralıklarla apartman ve site yönetimlerince sağlanmalıdır. Uzun zaman bakımı ve kontrolü yapılmayan yangın tüpleri işlevsiz kalabilmektedir. Tüm yangın söndürme tüplerinin periyodik kontrol ve bakımı TS 11748 standardına göre yapılır.

Yangın Söndürme Cihazlarının dolumunu ve bakımını yapan üretici veya servis firmaları Sanayi ve Ticaret Bakanlığının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olmalıdır.

Kontrol Kim Tarafından Gerçekleştirilir

Taşınabilir yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolleri yalnızca makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerleri tarafından yapılabilir. Bu kişilerin periyodik kontrol türüne göre değişen özel eğitim ve donanım şartlarına sahip olmaları gerekir.