Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre, ana taşınmazın yönetimi için atanan yönetici ya da yönetim kurulu, vekil statüsünde olup üçüncü kişilere karşı, kat maliklerini temsil ederken yetki sınırlarının belirlenmesinde KMK’nın 38. maddesi hükmü uygulanır. Yönetici, yöneticilik görevini ifa ettiği sırada temsil ettiği kimselerin çıkarlarını koruyacak önlemleri almakla yükümlüdür. Bu kapsamda bina yönetiminin, bina sakinlerini veya binanın malvarlığını zarara uğratması halinde cezai sorumluluğu doğmaktadır. Sorumluluğun kapsamını her somut olayın özelliğine göre değerlendirmek gerekir.

Kanuni Düzenleme

KMK md.38: “yönetici kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.”

TCK md.141: “Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

TCK md.155:Başkasına ait olup da muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyetliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkâr eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.”

Hırsızlık Suçu

Hırsızlık suçunu düzenleyen maddelerde suçun faili olmak bakımından herhangi bir özellik aranmadığından, hırsızlık suçunun faili herkes olabilir. Hırsızlık suçunun fiil unsurunu başkasına ait malı bulunduğu yerden almak oluşturmaktadır. Hırsızlık suçunun oluşması için malın zilyedin egemenlik alanından çıkarılması, mal üzerinde fail tarafından fiili hâkimiyet kurularak zilyetliğin elde edilmesi gerekir.

Bina yönetiminin hırsızlık suçu dolayısıyla sorumluluğundan bahsedebilmek için suçun kanuni şartları olan zilyedin rızası dışında taşınır malının alınması ve kişinin kendisine veya başkasına yarar sağlama amacıyla hareket etmesi gerekir.

Güveni Kötüye Kullanma Suçu

Yönetici hizmet nedeniyle kendisine bırakılan bir kısım malları ve mevduatı yönetim görevi haricinde, şahsi amaçları veya üçüncü şahıslara çıkar sağlamak amacıyla kullandığı takdirde güveni kötüye kullanma suçundan yargılanması durumu söz konusu olacaktır.

Belirtilmiş olunan suçların dışında TCK hükümleri kapsamında bir suç işlenmesi halinde, işlenen suçun niteliğine bağlı olarak bina yönetimi hakkında ilgili TCK hükmü uygulanacaktır.