Telafisi güç veya imkânsız zararların doğmasının önlenmesi amacıyla, idari işlemin dava sonuna kadar tüm hukuki sonuçlarını askıya alan tedbir mahiyetinde verilen karara, yürütmenin durdurulması kararı denir.
Kanuni Düzenleme
İYUK md.27/II: ‘’Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur.’’
Talep
Yürütmenin durdurulması kararı, dava dilekçesiyle beraber ilk dava açıldığı zaman yapılabileceği gibi dava derdest iken, istinaf ve temyiz aşamalarında talep edilebilir. Bir idari işlemin iptaline ilişkin davada yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş ve davanın reddine karar verilmiş ise yürütmenin durdurulması kararı etkisiz hale gelmektedir.
Nitelik
Yürütmenin durdurulması kararı bir ara karar niteliğindedir. Mahkeme tarafından verilir ve başka bir makamın onayına gerek duyulmaz. İdari işlemin askıya alınması sebebiyle, yürütmenin durdurulması kararının geçmişe etkili olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde, idari işlemi yapan kuruma müzekkere yazılması veya kurumun vekiline yapmış olduğu ara kararın tebliği ile idari işlemin tüm hukuki sonuçlarıyla askıya alınır.
İtiraz
Yürütmenin durdurulması talebinin mahkeme tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirme neticesinde yürütmenin durdurulması talebinin reddine veya kabulüne karar verilmesi halinde, işbu yürütmenin durdurulması kararına karşı bir üst yargı merciine verilen karara karşı itiraz edilebilir.